Op 16 en 19 januari 2017 brachten 45 leerlingen van de internationale Hotelschool Den Haag (Hospitality Business School) een bezoek aan Distilleerderij en Restaurant de Pronckheer in Cothen. De school organiseert voor leerlingen in hun laatste schooljaar een aantal Fieldtrips waar leerlingen in de praktijk kennis opdoen over verschillende onderwerpen. Het programma bij de Pronckheer ging in op wild, zoetwatervis en distilleren met fruit en granen.
‘Samen een eigen unieke gin maken’ was de eerste opdracht na een uitgebreide uitleg over distilleren. In onderling overleg en met hulp van distillateur Arjan Smit bepaalde de groep een eigen kruidenselectie en werd het distilleerproces gestart. Aan het eind van de dag werd de gin gefilterd, gebotteld en de fles voorzien van een eigen etiket.
Het middagprogramma bestond uit een demonstratie met wild en een visdemonstratie. Visser André vertelde aan de waterkant van de Kromme Rijn over de zoetwatervisserij in Nederland. Daarna ging hij samen met de leerlingen aan de slag met verschillende vissoorten zoals roofblei, blankvoorn en rivierkreeft. Chef-kok Arjan ging ter plaatse aan het werk met wild. Aan de hand van een hinde, hazen, eenden, ganzen en spreeuwen werden de unieke kenmerken, de jacht en de culinaire mogelijkheden van de verschillende dieren besproken.
De Fieldtrips werden afgesloten met een proeverij die letterlijk en figuurlijk in de smaak viel.
Zie voor een impressie https://www.facebook.com/arjan.smit2/videos/vb.100001169020029/1276843379031284/?type=2&theater