In België is het een exclusieve klassieke traditie: eind maart/begin april hopscheuten eten. Door een samenwerking tussen boer, brouwer en chef-kok is de traditie overgewaaid naar Nederland. In het weekeinde van 17 en 24 maart 2017 (als het warme weer blijft aanhouden) staan er in Streekrestaurant de Pronckheer Nederlandse, hand geplukte hopscheuten op het menu. Natuurlijk in combinatie met Nederlands speciaalbier.
Hop is een plant uit de hennepfamilie. Ze groeit op voedselrijke, vrij vochtige grond maar niet op zeeklei. In Nederland en België werd vroeger veel hop verbouwd in de buurt van de brouwerijen. Brouwers en boeren werkten samen. In de loop van de tijd werden over de hele wereld hopvelden aangelegd om de grote brouwerijen van hop te voorzien en verdween de lokale relatie.
De opkomst van de microbrouwerijen bracht er verandering in. Hop is onmisbaar voor de (bittere) smaak en het aroma. Op verschillende plaatsen werken boeren en brouwers opnieuw nauw samen. Een bijzonder initiatief is het Epe Bier Collectief. Een duurzame, lokale samenwerking tussen de Veluwse hopteler Henk Wesselink en Henk Overbosch van microbrouwerij Epe Bier Collectief. Binnen het collectief werken ook sommelier Edwin Raben (de beste Nederlandse sommelier van 1995 – 2007) en slijter Klaas Schreur mee.
Hand geplukte Nederlandse hopscheuten
Hopscheuten staan elk jaar in België op de restaurantkaart. Tegenwoordig worden de hopscheuten er vooral gekweekt op verwarmde grond. Het kleine aantal hoptelers in Nederland kweekte tot voor kort geen hopscheuten voor restaurants. Behalve Henk Wesselink. Hij kweekt hopscheuten van de koude grond voor restaurants. Het seizoen en het weer bepalen wanneer de hopscheuten met de hand worden geplukt. Duurzaam en verantwoord.
Hopmenu als het weer meewerkt
De werkwijze en de filosofie van hopteler Henk Wesselink en het Epe Bier Collectief sluiten naadloos aan op die van de eigenaren van de Pronckheer, Arjan Smit en Inge Stolk. Volgens Arjan zijn hopscheuten in Nederland nauwelijks bekend. ,,Je kunt er in een restaurant niet gemakkelijk mee werken. Ze zijn maar heel kort beschikbaar en je weet ook nooit precies wanneer ze er zijn. Wij zijn gewend om te werken met het aanbod uit de natuur. We plannen onze speciale Hopweekenden en Hopmenu’s nu voor twee weekenden (17 en 24 maart 2017). Maar het weer en de natuur moeten meewerken. Het Hopmenu blijft spannend tot het eind.”
De bieren in het Hopmenu
De hopgerechten in het Hopmenu worden vergezeld door twee speciaalbieren van microbrouwerij Epe Bier Collectief: Afschot en OAK Afschot. De keus is gebaseerd op dezelfde duurzame filosofie. De bieren zijn van dezelfde Veluwse hop gemaakt en hebben hun naam te danken aan het Veluwse wild. Afschot dat duurzaam wordt ingezet voor voedsel. De Afschot bieren zijn Schwarzbieren, gemaakt van zorgvuldig geselecteerde geroosterde mout. De geur heeft tonen van koffie en cacao. De smaak is vol, robuust en aangenaam bitter. De schuimkraag is romig. Het OAK Afschot bier kent nog een extra vleugje hout en vanille.
Reserveren noodzakelijk
De beperkte verkrijgbaarheid en beschikbaarheid van de hopscheuten maken reserveren voor het Hopmenu noodzakelijk. De data van het Hopmenu zijn: 17,18, en 19 maart en 24, 25 en 26 maart 2017.
Reserveren is mogelijk via het contactformulier op deze site.