Hoewel een kopstootje ook in België wordt gedronken, is de combinatie van bier én jenever een oer-hollandse. Vaak werd de jenever in één teug gedronken en vervolgens met een slok bier erachter aan ‘geblust’. Tegenwoordig gaat het om smaak en kwaliteit en niet om volume. Kopstootje van Distilleerderij de Pronckheer bestaat uit een klein smaakbommetje (de jenever) aangevuld met het bijpassende smaakvolle speciaalbier. Samen vormen de Kopstootjes een authentiek en trendy borreltje.
Distilleren
Distilleren is het laten ontstaan van (sterke) alcoholische dranken, zoals cognac, jenever, whisky en wodka (het ‘stoken’). De techniek gaat terug tot de klassieke oudheid, de eerste eeuwen na Christus. Distilleren is overal ter wereld aan wetgeving gebonden.
Bier
Bier is gemaakt van water, gerst, graan of maïs, gist, kruiden en hop. In de 20e eeuw groeiden brouwerijen uit tot grote internationale ondernemingen. Veel kleine brouwerijen verdwenen van de markt. Eind van de 20e eeuw ontstond in Nederland een tegentrend. Steeds vaker gaven consumenten de voorkeur aan traditioneel en speciaal bier. Een onderscheidende kwaliteit en smaak werden belangrijker dan volume en prijs. Microbrouwerijen zijn inmiddels bijzonder populair.
Kopstootjes van microbrouwerijen
Brouwerij de Plukker, Poperinge http://www.deplukker.be
Brouwerij de Drie Ringen www.dedrieringen.nl
Brouwerij Maallust www.maallust.nl
Brouwerij Ceaux www.ceaux.nl
Brouwerij de Vleeghel in Veghel
Minder en beter
Het aanbod van beschadigd en/of overtollig fruit in het gebied van de Kromme Rijn, leidde tot het oprichten van Distilleerderij de Pronckheer. Een kleinschalige, ambachtelijke, innovatieve distilleerderij. Distilleerderij de Pronckheer werkt op duurzame basis en uitsluitend op maat en afspraak. De uitgangspunten van Distilleerderij de Pronckheer zijn duurzaam, puur, ambachtelijk en innovatief. Een Kopstootje is om van te genieten.