Een groot deel van de Nederlandse kersen komen uit de Kromme Rijnstreek. In een regenachtige, warme zomer – zoals in 2016 – blijft er vaak te veel en te lang water staan in het kuiltje van de kers waar het steeltje zit. Het gevolg is dat de kersen gaan scheuren. Na de oogst van de rijpe kersen in een slecht seizoen met veel water moet de teler de kersen sorteren en van het steeltje ontdoen (kralen). De onbeschadigde kersen gaan naar de veilig. De gebarsten kersen zijn echter niet te verkopen.
Een van de kersentelers sprak met Arjan Smit over de gescheurde rijpe kersen. Vanuit de no-waste gedachte besloten ze deze kersen te distilleren. Het resultaat was verrassend: een extreem geurende, zachte kersen eau de vie. ,,Kersen eau de vie wil nog wel eens een bittertje hebben. Het is lastig om dat in het distilleerproces te voorkomen. Dat effect blijkt er niet te zijn, wanneer je werkt met kersen zonder steeltjes. Zo ontdekken we steeds weer iets om nog mooiere distillaten te maken,” aldus Arjan. Een erg nat en slecht kersenseizoen leverde zo uiteindelijk de mooiste kersen eau de vie op!