Op 8 juni 2016 introduceerde Distilleerderij de Pronckheer in Cothen unieke Kopstootjes. De oer Hollandse Kopstootjes bestaan uit speciaalbier van microbrouwerijen en een bijpassende jenever, die van het bier is gemaakt. De kleinschalige ambachtelijke productie maakt het mogelijk om smaak en karakter van bier en jenever naadloos op elkaar te laten aansluiten. Distilleerderij de Pronckheer kiest met de Kopstootjes voor ‘minder en beter’.
Distilleerder Arjan Smit van Distilleerderij de Pronckheer: ,,Bij onze Kopstootjes draait het puur om smaak en kwaliteit. We werken met speciaalbieren van ambachtelijke microbrouwers. Ook bij de jenever gaat het daarom. Hoge kwaliteit en kleinschalig gedistilleerd. Samen zijn ze een prachtige smaakcombinatie. Een Kopstootje drink je in kleine hoeveelheden, want we geloven in minder maar beter. Een Kopstootje is bedoeld om van te genieten.”
De zoektocht naar het lekkere
De Belgische biologische hopkweker en top bierbrouwer Joris Cambie van brouwerij de Plukker in Poperinge liet van zijn IPA bier een Kopstootje jenever maken. Cambie: ,,De verschillende combinaties passen mooi bij elkaar. Voor het maken van een echt goed Kopstootje heb je dezelfde kennis en ervaring en hetzelfde gevoel nodig als voor het brouwen van een topbier. We hebben dezelfde passie: de zoektocht naar het lekkere.”
Te proeven Kopstootjes:
Op dit moment zijn de volgende Kopstootjes te proeven:
-Kopstootje van Drie Ringen bier uit Amersfoort met bijpassende Drie Ringen jenever
-Kopstootje Stafhorst en Ceaux, van Harvest bier van Ceaux uit Utrecht met een gelagerde jenever
-Kopstootje van Maallust Weizen bier met een frisse jenever
-Kopstootje van microbrouwer De Vleeghel uit Veghel
-Kopstootje van IPA (India Pale Ale) van De Plukker uit Poperinge met een fruitige jenever